De locatie

on

Bij de Rode Beuken is gelegen in het Achterhoeks coulissen landschap.

Omgeven door weilanden met ver gezichten liggen onze boerderij en retraite ruimtes.

Toen we 12 jaar geleden de boerderij en de grond kochten wist ik nog niet waarom maar nu na jaren voelen zoeken en luisteren naar de plek is het mij en mijn partner (Helene) gelukt om de energie van de plek te verlichten (als in lichter maken) en de plek tot een divers geheel te maken.

Er zijn vele momenten geweest dat de plek “tegenwerkte”, mij niet wilde vertellen wat het nodig had. Het ging zelfs zo ver dat ik en mijn partner de plek (naar wij dachten) definitief verlieten om een ander leven op te bouwen op Bonaire. Maar na 3,5 jaar bleek dat deze plek ons niet los had gelaten. Alle jaren dat wij er niet waren stond het te koop maar niemand wilde het kopen of liever gezegd het liet zich niet verkopen. De verschillende mensen die het van ons huurden konden niet goed hun draai vinden waardoor er wat minder leuke situaties ontstonden.

Ons Bonaire avontuur vond een positief einde en het werd steeds duidelijker dat we weer “terug” keerden naar deze plek. En zoals Len bij vertrek al zei “ook al keren we terug het is altijd een stap vooruit !”

De terugkeer ging niet zonder enige tegenwerking en dat ging zelfs zo ver dat we pas een paar uur voordat we met onze 3 honden en kat op Bonaire op het vliegtuig stapte wisten dat de toenmalige huurders het pand verlaten hadden.

Eenmaal terug begon het nieuwe avontuur en dat deden we rigoureus. We lieten alle oude beplanting verwijderen, alle coniferen op het terrein werden verwijderd totdat alleen alle loofbomen over bleven en zo begonnen we met een blanco canvas.

Stap voor stap en echt meter voor meter moesten er beslissingen genomen worden en ik had het geluk dat ik (voordat we naar Bonaire vertrokken) een week op stap was geweest met een aantal sjamanen in Glastonbury. Daar leerde ik energieën herkennen, Ley lijnen te wichelen en contact te maken met de aarde en alles wat daarop leeft. Die lessen gaven me een uitgangspunt, een manier om te communiceren met deze plek en een manier om de weerbarstigheid van de plek te begrijpen en hoe ermee samen te werken.

Nu 4 jaar verder voel ik de plek waar ik ook loop en is de weerbarstigheid bijna helemaal verdwenen en heeft plaats gemaakt voor de (water) dynamiek van de grondwater bel die zich onder deze plek bevind. Het water draait naar links in een cirkel en dat werd het uitgangspunt voor de plaatsing van meerdere objecten en planten op het terrein. Ook al is de kavel (bijna) vierkant de overheersende vorm is rond, een cirkel.

De toegang tot het terrein loopt onder 4 grote rode beuken vandaag de naam Bij de Rode Beuken.

Deze 4 beuken hebben hun eigen kracht.

De Beuk slaat een brug naar het verleden en roept herinneringen op. De Beuk roept gevoelens van geborgenheid op, een soort moedergevoel, een gevoel van veiligheid en degelijkheid. Zij beschermt de je tegen de boze buitenwereld. Het is niet zo moeilijk om contact met een Beuk te krijgen, ze zal altijd naar je luisteren. De Beuk staat voor deugdzaamheid en bescherming, voor een goede familieband, traditie en verbondenheid. Zij is geduldig en geeft je inzicht in je creatieve talenten en laat die naar buiten komen. De Beuk heeft de behoefte om alles wat haar lief is in bescherming te nemen en als het nodig is te helpen met overleven. Hier zijn creativiteit en een goed improvisatietalent nodig. Er ontstaat hierdoor een flexibele geest die altijd op het juiste moment de juiste beslissing neemt of de juiste woorden weet te zeggen. De Beuk houdt niet van kletspraat, gaat recht op haar doel af en zal zich slechts door weinigen laten tegenhouden om haar doel te bereiken. Je kunt bij de Beuk als partner heel goed bijtanken als je een moeilijke beslissing moet nemen. De Beuk is een heel onzelfzuchtige boom. Je kunt heel veel van haar krijgen en hoeft er bijna nooit wat voor terug te geven.